16 FEBRUARIE 1930 SE INFIINTEAZA F.R.F


In octombrie 1909, se infiinteaza ASAR (Asociatiunea Societatilor Atletice din Romania) din cele trei cluburi existente pe atunci: Colentina CA si Olimpia SC, ambele din Bucuresti, United AC din Ploiesti, cu practicanti in majoritate straini.
In decembrie 1909 - ianuarie 1910 se desfasoara prima competitie fotbalistica interna, Cupa ASAR, asimilata primului campionat national. An de an, numarul echipelor creste, iar in componenta lor figureaza din ce in ce mai multi romani.In Romania Mica dinaintea primului razboi mondial se disputa o serie de competitii sub forma de cupa, ai caror castigatori vor fi considerati campionii Romaniei.
Ulterior, organul de conducere al activitatii fotbalistice devine Comisiunea de Football-Asociatie din cadrul UFSR (Uniunea Federatiilor Sportive din Romania), care a luat fiinta la 1 decembrie 1912.
Dupa razboi, odata cu formarea Romaniei Mari, incepand cu editia 1921-1922, se disputa campionatul national cu participarea echipelor din toate provinciile tarii. Inca nu avem un campionat dupa un sistem divizionar, el diputandu-se pe regiuni (mai tarziu, ligi) si apoi in sistem eliminatoriu, intre invingatoare.

Echipa nationala a Romaniei isi incepe activitatea prin meciul de la 8 iunie 1922 de la Belgrad, contra Iugoslaviei, scorul fiindu-ne favorabil cu 2-1. Aceste prime doua goluri istorice au fost inscrise in ordine de Ronnay si Guga.
La 20 mai 1923 Comisia de Fotbal Asociatie a FSSR (Federatia Societatilor Sportive din Romania) este admisa la Congresul de la Zurich ca membra a FIFA. In aceasta calitate de membra a FIFA, Romania participa la Turneul Olimpic de Fotbal de la Jocurile Olimpice din 1924 desfasurate la Paris.
La 16 februarie 1930 Comisia Centrala de Fotbal Asociatie se transforma in Federatia Romana de Fotbal Asociatie, organism independent cu autoritate juridica, acesta hotarand participarea Romaniei la Campionatul Mondial din Uruguay in luna iulie a aceluiasi an.
Primul presedinte al FRFA este avocatul Aurel Leucutia, fostul presedinte al Comisiei Centrale de Fotbal Asociatie.
Incepand cu editia 1932-1933, in Romania functioneaza sistemul divizionar, cu un campionat unitar al primei divizii (initial in doua serii).
Disputarea Cupei Romaniei incepe in sezonul 1933-1934.

Federatia Romana de Fotbal este membra fondatoare a UEFA in 1954.Din august 1990, FRF a devenit organ independent de conducere al miscarii fotbalistice din Romania, primul presedinte ales sub aceste auspicii fiind fostul jucator international si absolvent al Academiei de Studii Economice, Mircea Sandu.

DATE STATISTICE lLA 01.07.2008
*Numar de cluburi afiliate: 3225

*Numar de echipe inregistrate: 4231
*Numar de jucatori inregistrati: 104.852
*Antrenori: - cu norma intreaga: 1228
*Arbitri: 4375 (dintre care 115 femei)
COMPETITII TUTELATE DE FEDERATIA ROMANA DE FOTBAL
*Liga I - 18 echipe (in organizarea Ligii Profesioniste de Fotbal)

*Liga a II-a - 2 serii x 18 echipe

*Liga a III-a - 6 serii x 18 echipe
Campionatele judetene si municipale (orasenesti) se afla in organizarea Asociatiilor judetene (si a municipiului Bucuresti).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu