AZI 15 FEBRUARIE IN ISTORIE


1564 - s-a nascut Galileo Galilei, astronom, filozof, fizician, italian, considerat "parintele" stiintei moderne, a decedat pe 08.01.1642.

1690 - s-a incheiat, la Sibiu, tratatul secret dintre Constantin Cantemir, domnul Moldovei, si Imperiul Habsburgic. In tratat se stipula ca Moldova, va sprijini actiunile antiotomane ale imperiului.

1840 - s-a nascut Titu Maiorescu, fondatorul gruparii literare si politice "Junimea", intemeietor al critici romanesti moderne, membru fondator al Societatii Academice Romane, a decedat 01.07.1917.

1851 - s-a nascut Spiru Haret, matematician, sociolog si om politic liberal, organizatorul invatamantului romanesc de dupa 1864, vicepresedinte al Academiei Romane. Prin elaborarea si aprobarea legii invatamantului din 1898 a reorganizat invatamantul de toate gradele. A impus pentru prima data in Romania obligativitatea invatamantului primar si utilizarea acelorasi programe scolare la sate si orase. A avut o insemnata contributie in introducerea noului calendare, a decedat pe 17.12.1912

1941 - Romania este inclusa in grupul tarilor supuse blocadei britanice.

1969 - inaugurarea liniei ferate electrice Bucuresti-Brasov 1.

1990 - a fost infiintata UNITER, Uniunea Teatrala din Romania.

2001 - de la aceasta data, Suedia a renuntat la obligativitatea vizelor pentru cetatenii romani posesori de pasapoarte diplomatice.


Stiati ca......... (ISTORIE)

....... orasul Constanta, probabil, este cea mai veche asezare urbana din Romania? Ea a fost intemeiata de vechii greci cu numele Tomis.

....... sinele de cale ferata si vagoanele au fost folosite pentru prima data in lume la minele de aur de la Brad, in Muntii Apuseni? La Muzeul Cailor de Comunicatie de la Berlin se pastreaza primele sine de cale ferata miniera, datand din secolul al XIV-lea, sine care erau realizate din lemn si aveau chiar si un macaz. Vagonetul, de aceeasi vechime, avea roti de lemn si era folosit pentru a transporta minereul.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu