CAND DRAGOSTEA VORBESTE, VOCILE TUTUROR ZEILOR PARA FI ADORMITE IN ARMONIA RAIULUI!!!


Legenda Sfantului Valentin- ziua indragostitilor!!!!
In fiecare februarie serbam ziua indragostitilor si implicit pe Sfantul Valentin, dar cine este acest Sfant? Din vechime se stie ca luna februarie a fost luna dragostei dar este un adevarat mister legat de Sfantul Valentin. In ziua de azi biserica catolica recunoste cel putin trei sfinti cu numele de Valentin sau Valentinus si cu totii au fost martiri.
O alta legenda spune ca Valentin era un preot care a trait in Roma in secolul III, care s-a opus decretului proclamat de Claudius, prin care acesta a interzis casatoria barbatiilor tineri deoarece el spunea ca cei neinsurati lupta mai bine decat cei insurati, si astfel l-a sfidat pe Claudius celebrand in continuare casatorii in secret iar cand acest lucru s-a aflat imparatul a ordonat ca Valentin sa fie ucis, lucru care s-a si intamplat.
Conform altei legende Valentin ar fi primul care a trimis o felicitare deoarece se indragostise de o tanara si el se afla in inchisoare iar ea era fiica temnicerului. Inainte sa moara Valentin i-a scris o scrisoare in care s-a semnat "From your Valentine" exprimare pe care o folosim si astazi.
In Roma antica, februarie era considerat inceputul primaverii si era considerat timpul purificarii. Lupercalia, care incepea pe 15 februarie, era considerata o sarbatoare a fetilitatii si era dedicata zeului Faunus, care era zeul roman al agriculturii, cat si lui Romulus si Remus, fondatorii Romei. Conform legendei toate fetele din oras isi puneau numele intr-o urna mare, iar burlacii orasului extrageau cate un biletel iar cu fata care o extragea devenea iubit timp de un an. Aceste perechi in marea lor majoritate sfarseau prin a se casatorii. Papa Gelasius a declarat ziua de 14 februarie ca fiind ziua Sfantului Valentin in anul 498. "Loteria" romana a fost scoasa in afara legii de crestinism. In evul mediu ziua de 14 februarie se credea a fi ziua in care incepe sezonul de imperechere a pasarilor, iar in Franta si Anglia s-a adaugat imaginea de romantism acestei zile.
Cea mai veche manifestare a dragostei romantice mai exista inca intr-un poem scris de catre Charles, duce de Orleans, catre sotia in timpul prizonieratului sau in turnul Londrei.
In Marea Britanie ziua de Sfantul Valentin incepe sa fie celebrata din secolul XVIII.
Dragostea a fost intotdeauna sarbatorita inca din Antichitate, daca ne gandim la sarbatorile anuale ale romanilor in onoarea lui Lupercus, care au fost considerate la originea Sfantului Valentin. Lupercus era protectorul campurilor si turmelor si sarbatoarea avea loc in jurul zilei de 14 februarie si era consacrata dragostei si fertilitatii. Acestea erau sarbatori pagane, in timpul carora se canta si se dansa pentru a atrage multumirea zeului. Numerosi istorici asociaza originea Sfantului Valentin cu sarbatorile romane in onoarea lui Lupercus, celebrate in jur de 14 sau 15 februarie care erau deasemea ocazia de a gasi un tanar sau o tanara prin intermediul unei loterii cu aceasta ocazie.
CINE UMBLA DUPA IUBIRE N-O VA GASI; CINE-O DA, O PRIMESTE INAPOI!!!

1 comentarii:

Anonim spunea...

un baiat sensibil care stie ce inseamna sentimente, trairi....suflet....felicitari pt gandirea ta atat de frumoasa si, in acelasi timp sensibila prin aceste cuvinte

Trimiteți un comentariu