9 MARTIE ZIUA BARBATULUI SI MUCENICII !!!!!!

Imediat după 8 martie, Ziua femeii este urmată de cea a bărbatului când cei 40 de Mucenici le aduce în dar tot atâtea pahare de vin, închinate sfinţilor care au suferit martirajul din anul 320, pentru credinţa creştină.
Totodată , bătrânii spun că zilele capricioase ale babelor iau sfârşit, lăsând loc zilelor calde ale moşilor, compensând prin bunătate şi înţelepciune.

TRADITII DE ZIUA BARBATULUI.
Aşadar, după omagierea zilei femeii la 8 Martie, această sărbătoare este destinată bărbaţilor, care trebuie să îşi măsoare rezistenţa împotriva Zeului Bachus. Tradiţia românească spune că prin cele 40 de pahare pe care trebuie să le consume astăzi în cinstea Sfinţilor Mucenici din cetatea Sevastei, aceştia vor fi sănătoşi şi feriţi de boli tot anul.
Tot astăzi, cei care sunt stropiţi cu vinul din pahare - ce simbolizează sângele vărsat de martiri - vor avea putere de muncă peste an. Printre datinile adresate bărbaţilor se numără şi obiceiul de a merge la pescuit în această zi, iar cel care va prinde 40 de peşti, va trebui să mănânce unul viu ca să aibă noroc tot anul la prins peşte. Pe lângă „dezlegarea postului" la băutură, obiceiul are însă şi o semnificaţie moralizatoare, fiind totodată o probă de autocontrol pentru bărbaţi.
Pentru a fi protejaţi de rele tot restul anului, cei care consumă toate cele 40 de pahare trebuie să îşi păstreze cumpătul, această provocare nefiind lipsită însă şi de riscuri. Astfel, bărbaţii care intră sub „ vraja" băuturii vor fi urmăriţi de acest viciu tot anul, căci credinţa lor nu este demnă de sacrificiul Sfinţilor Mucenici.
Legenda celor 40 de Sfinţi Mucenici din Sevastia este închinată credinţei supreme, pentru care aceştia s-au sacrificat şi au îndurat chinuri cumplite în numele dragostei purtate lui Iisus Hristos. Ei au fost întemniţaţi, loviţi cu pietre, ţinuţi în apa ca gheaţă, schingiuiţi şi arşi pentru a se "lepăda" de creştinism, lucru pe care l-au refuzat cu demnitate. În schimb, bărbaţii care abandonează această provocare sau nu rezistă efectului băuturii vor fi urmăriţi tot anul de acest viciu, întrucât credinţa lor nu este demnă de sacrificiul Sfinţilor.

ZIUA BARBATULUI, INTRE 9 MARTIE SI 5 MAI
 Aşa cum femeile celebrează ziua de 8 martie ca sărbătoare dedicată special lor, nici bărbaţii nu ar trebui privaţi de o astfel de zi. Doar că după sărbătoarea tradiţională a „Zilei Bărbatului", şi după consumarea celor 40 de pahare de vin, bărbaţii s-au răzgândit asupra zilei care îi celebrează în martie.
Aceştia au propus, în 2008, ca Ziua Bărbatului să fie instituită şi sărbătorită legal pe 5 mai, urmând ca tot atunci să fie şi ziua tatălui, aşa cum Ziua Femeii este şi ziua mamei. Aceştia contestau faptul că bărbatului nu îi este dedicată nicio zi deşi este egal cu femeia.
PS: LA MULTE PAHARE DOMNILOR, FARA RUSINE ASA-I TRADITIA!!!!!!!

4 comentarii:

Cristi Ivanciu spunea...

La multi (b)ani !!!!!!

Anonim spunea...

desi..nu ai mai dat niciun semn de viata..totusi..iti vizitez blogul tau..macar sa vad ce mai faci....pupici

Nikol spunea...

La Ziua Femeii ai fost mai sarac in cuvinte! De ce?

Mircea Stefan spunea...

nu mi-am gasit cuvintele adecvate, nu fac discriminare dar este mult mai promovata ziua femeii decat cea a barbatului, poate si de aceea am insistat mai mult. Se cunoaste instoria zilei de 8 martie a femeii dar a barbatului nu prea a fost asa de dezbatuta.....este un raspuns iti dezleaga miterul?

Trimiteți un comentariu